Nasopure: Νέα μέθοδος ρινικής επίχυσης

Γεγονός: Αναπνέουμε 10.000 λίτρα αέρα την ημέρα μέσω της μύτης και παράγουμε 0,4 έως 0,95 λίτρα ρινικής βλέννης (μύξας) την ημέρα.

Περίπου ένα στα πέντε άτομα πάσχουν από αλλεργίες. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πέμπτη πιο συχνή χρόνια ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκατομμύρια άνθρωποι απουσιάζουν από την εργασία τους ή το σχολείο κάθε χρόνο λόγω των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Μια αλλεργική αντίδραση είναι στην πραγματικότητα μια ανοσολογική απάντηση στα αλλεργιογόνα. Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί από αυτούς τους “εισβολείς” μπορεί να είναι το γρασίδι, τα ζιζάνια, η σκόνη, οι τρίχες ζώων ή άλλα κοινά πράγματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή σε καθημερινή βάση. Αυτή η «τοξική υπερφόρτωση» μπορεί να προκαλέσει χάος στο αναπνευστικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, των αυτιών, των ματιών και των ιγμορείων. Το αποτέλεσμα είναι οι πονοκέφαλοι, η αίσθηση πίεσης στην περιοχή των παραρρινικών κόλπων, ο πόνος στο πρόσωπο, το φτέρνισμα, η αυξημένη παραγωγή βλέννης.

Υπάρχουν συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και των προβλημάτων των παραρρινικών κόλπων/αυτιών με τη μορφή χαπιών, σταγόνων και ρινικών σπρέι. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φάρμακα έτσι και αυτά δεν στερούνται του κινδύνου παρενεργειών.

Παρόλο που η χρήση της ρινικής επίχυσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικά δεν είναι κάτι νέο. Οι άνθρωποι των αρχαίων πολιτισμών χρησιμοποιούσαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως το σκεύος νέτι (neti pot) πριν από αιώνες. Το δοχείο neti είναι μικρή συσκευή με σχήμα τσαγιερού, η οποία διαθέτει στόμιο που χρησιμοποιείται για να ξεπλυθούν τα ιγμόρεια μέσω της μύτης με θαλασσινό νερό. Το πρόβλημα με το δοχείο neti είναι ότι πλημμυρίζει τα ιγμόρεια, γεγονός που οδηγεί σε κοινές ενοχλήσεις όπως πίεση του κεφαλιού, προβλήματα αυτιών, καταρροή από τη μύτη ώρες μετά τη χρήση και, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, μολύνσεις που σχετίζονται με το σκεύος neti. Η κορυφαία εμπειρογνώμονας σε ζητήματα που αφορούν τη μύτη, Δρ. Hana, ήταν πάντα της άποψης ότι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν τα ιγμόρεια καθαρά, είναι απλά ο καθαρισμός των ρινικών διόδων που συνεπάγεται τον καθαρισμό της εισόδου των ιγμορείων ώστε να ενισχυθεί η φυσική παροχέτευση που απαιτείται για την ανακούφιση αλλά και τη γενικότερη υγεία.

Πλέον όσοι βρίσκουν ανακούφιση μέσω της ρινικής επίχυσης έχουν μια καλύτερη επιλογή – ένα αποτελεσματικό σύστημα ρινικής πλύσης. Παρόλο που δεν ήταν διαθέσιμη μέχρι πρόσφατα, η ρινική πλύση προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα σκεύη neti και τις παραδοσιακές μεθόδους έκπλυσης των ιγμορείων. Με αυτή τη μέθοδο, ο χρήστης έχει πλήρη έλεγχο της πίεσης και της ροής, εξαλείφοντας το πλημμύρισμα των ιγμορείων που προκαλεί το δοχείο. Επιπλέον, ο μοναδικός σχεδιασμός ασκεί αρνητική πίεση στις βλέννες των ιγμορείων και σε λοιπά υπολείμματα συντελώντας τη φυσική αποστράγγιση των ιγμορείων. Ο πατενταρισμένος σχεδιασμός της συσκευής συντελεί στο μη σκίψιμο ή στριφογύρισμα της θέσης του αυχένα, καθιστώντας το πιο βολικό στη χρήση. Είναι τόσο φιλικό προς τον χρήστη ώστε είναι δυνατή η χρήση του με ασφάλεια από την ηλικία των δύο ετών. Το Nasopure μεταφέρεται ευκολότερα από ένα δοχείο neti και είναι φιλικό προς τους ταξιδιώτες. Η άκρη κλείνει για να αποφευχθεί η διαρροή.
Πλέον, ο ισχυρισμός πολλών οπαδών της ρινικής επίχυσης, ότι η τακτική εφαρμογή της ανακουφίζει από τη φαγούρα, την καταρροή και τον πόνο που προκαλούν οι ιγμορίτιδες και οι αλλεργίες αποδείχθηκε και ερευνητικά. Η έκπλυση και ο καθαρισμός του “φίλτρου του σώματος” απομακρύνει τα τοξικά υπολείμματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική. Πολλοί αναφέρουν ότι η τακτική επίχυση των ρινικών διόδων μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα κατά της ιγμορίτιδας και της αλλεργίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λεπταίνει τη βλέννα, συρρικνώνει τις βλεννογόνους μεμβράνες και μπορεί να εξαλείψει περισσότερους από τους αλλεργιογόνους παράγοντες με τον βαθύ καθαρισμό της περιοχής. Τα ιγμόρεια είναι επενδυμένα με μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες, γνωστές ως “κροσσοί του ρινικού βλεννογόνου”. Σαρώνουν εμπρός και πίσω, εξωθώντας τη βλέννα προς το πίσω μέρος του λαιμού για κατάποση ή προς τη μύτη για να φυσηθεί προς τα έξω. Η χρήση της ρινικής πλύσης με υπέρτονο ρυθμιστικό διάλυμα φυσιολογικού ορού όπως το Nasopure βοηθά στην επιτάχυνση της κίνησης των κροσσών, μειώνοντας ή ακόμη και εξαλείφοντας τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες που προκαλούν τις αλλεργίες και τα προβλήματα των ιγμορείων. Η ρινική επίχυση συνιστάται επίσης από τους χειρουργούς ΩΡΛ σε όσους αναρρώνουν μετά από χειρουργική επέμβαση στους παραρρινικούς κόλπους, εξουδετερώνοντας την κρούστα που μπορεί να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η ρινική πλύση με υπέρτονο ρυθμιστικό διάλυμα αλατόνερου έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των λοιμώξεων των αυτιών στα παιδιά. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος λοίμωξης στα παιδιά. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού προκαλούν πόνο, πυρετό και μπορεί ακόμη και να παρεμβαίνουν στη μάθηση. Το να μην ακούν ορισμένους ήχους σωστά κατά την περίοδο που αναπτύσσονται οι γλωσσικές δεξιότητες, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη γλώσσα και στις ικανότητες ανάγνωσης. Παραδοσιακά, οι γιατροί συνταγογραφούσαν αντιβιοτικά και σωλήνες αποστράγγισης (παροχέτευσης) που τοποθετούνταν στα αυτιά. Σήμερα, οι παιδίατροι επανεξετάζουν αυτή τη θεραπεία γνωρίζοντας ότι μπορεί να προκύψει υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Συχνά τα συμπτώματα μόλυνσης των αυτιών στα παιδιά ανακουφίζονται κατά τη λήψη αντιβιοτικών και στη συνέχεια τα συμπτώματα επανεμφανίζονται λίγο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Στη συνέχεια συνταγογραφείται ένα νέο αντιβιοτικό και ο κύκλος συνεχίζεται.

Υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες μελέτες περίπτωσης που αποδεικνύουν ότι η ρινική πλύση σε παιδιά μειώνει τον αριθμό των λοιμώξεων που αναπτύσσουν.
Όπως αναφέρθηκε, το πατενταρισμένο σχέδιο της Nasopure είναι αρκετά εύκολο ώστε να το χρησιμοποιούν τα παιδιά μόνα τους. Αυτό το νέο και πρωτοποριακό σύστημα ρινικής πλύσης συνοδεύεται από φακελάκια μείγματος για την παρασκευή ρυθμιστικού διαλύματος αλατιού, τα οποία περιέχουν χλωριούχο νάτριο και διττανθρακικό νάτριο, μείγμα που αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική σύνθεση. Ένα πακέτο διαρκεί περίπου τέσσερις έως επτά ημέρες. Τα ανταλλακτικά Nasopure διαρκούν δύο έως τρεις φορές περισσότερο από άλλα προϊόντα επαναπλήρωσης στην αγορά. Είναι οικονομικά αποδοτικό και αποδεδειγμένα λειτουργεί χωρίς κίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Το μόνο ερώτημα είναι γιατί δεν θέλετε να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από τις αλλεργίες και τον πόνο των ιγμορείων αμέσως;

Πηγή: http://blog.nasopure.com/2012/08/nasopure-new-method-for-nasal-irrigation.html