Το σύνθημα (motto) των ολυμπιακών αγώνων αποτελείται από τρεις λατινικές λέξεις: Citius, Altius και Fortius. Αυτές οι λέξεις μεταφράζονται αντίστοιχα: γρηγορότερα, υψηλότερα και ισχυρότερα. Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι προσεγγίζουν πλέον τα όρια της αθλητικής ικανότητας, δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι οι σημερινοί αθλητές συνεχίζουν να βελτιώνουν τις επιδόσεις. Κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο καταρρίφθηκαν 66 ρεκόρ, ακολουθούμενα από δέκα ακόμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014. Μερικά από αυτά τα ρεκόρ μπορούν να αποδοθούν στην τεχνολογική καινοτομία – για παράδειγμα, τα παπούτσια που φορούσαν το 2012 ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές πριν από 70 περίπου χρόνια. Ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές αυτής της αύξησης της φυσικής ικανότητας, ωστόσο, είναι η συνεχώς αυξανόμενη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι αθλητές πρέπει να πίνουν άφθονο νερό, ότι οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και ότι οι διατάσεις μπορούν να αποτρέψουν σοβαρούς τραυματισμούς. Ως αποτέλεσμα αυτής της γνώσης, η ενυδάτωση, η διατροφή και η κατάλληλη τεχνική προπόνησης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας του αθλητή.

Σήμερα, γνωρίζουμε επίσης ότι η υψηλού επιπέδου αθλητική απόδοση απαιτεί καλή παροχή οξυγόνου. Αυτό εξηγεί γιατί οι δρομείς και οι κολυμβητές αναπτύσσουν τεχνικές αναπνοής και γιατί οι αθλητές έχουν την τάση να αποφεύγουν το κάπνισμα. Αν και αυτές οι πρακτικές σίγουρα συμβάλλουν στην αύξηση της ροής του αέρα, υπάρχει κάτι άλλο που πολλοί αθλητές θα μπορούσαν να κάνουν για να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη οξυγόνου και να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους – και αυτό είναι το να φροντίζουν καλύτερα τη μύτη τους.

Σχετικά με τη μύτη

Η μύτη είναι ένα ατομικό φίλτρο αέρα – η κύρια λειτουργία της είναι να μας προστατεύει και να μας προφυλάσσει από τους καθημερινούς ρύπους και τα μικρόβια. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό φιλτραρίσματος, εκατομμύρια ακαθαρσίες θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στους εύθραυστους ιστούς των πνευμόνων μας, προκαλώντας χάος και επιφέροντας βλάβες στο σώμα μας.

Στο σημερινό περιβάλλον, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ρύπους και αλλεργιογόνα, οδηγώντας έτσι τις ρινικές μας διόδους στο να συστέλλονται ή και να αποφράσσονται. Οι μπλοκαρισμένες ρινικές δίοδοι καθιστούν δύσκολη την αναπνοή και αυτό έχει συνέπειες στην αθλητική επίδοση. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να καθαρίζονται οι ρινικές δίοδοι και να διατηρούνται μόνιμα καθαρές.

Ρινική πλύση

Η ρινική πλύση έχει γίνει γρήγορα δημοφιλής σε αθλητές υψηλού επιπέδου σε πολλές κατηγορίες αθλημάτων. Οι αθλητές εισπνέουν περισσότερα από 10.000 λίτρα αέρα την ημέρα από τις μύτες τους και εκπλύνοντας τα ρινικά περάσματα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι κάθε αναπνοή γίνεται σωστά. Το πλύσιμο της μύτης πραγματοποιείται με αλατούχο διάλυμα για την απομάκρυνση των εκκρίσεων, με αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αέρα και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του φίλτρου. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τη μέγιστη ποσότητα αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονές σας, αλλά επίσης βοηθά στην καταστολή των αλλεργιών και του άσθματος, καθώς και στη μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Αλλεργίες & Άσθμα

Οι αθλητές που πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα συγκαταλέγονται σε αυτούς που επωφελούνται τα μέγιστα από τη ρινική πλύση. Τα φάρμακα κατά των αλλεργιών εμπεριέχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση, καθώς συχνά συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως υπνηλία ή ναυτία. Η ρινική πλύση απομακρύνει το 80% των αλλεργιογόνων από τη μύτη και μειώνει την επίδραση των παραγόντων του προκαλούν άσθμα.

Το κοινό κρυολόγημα και ο ιός της γρίπης

Τόσο ο ιός της γρίπης όσο και οι ιοί του κοινού κρυολογήματος εξαπλώνονται κυρίως μέσω σταγονιδίων που μεταδίδονται με την αναπνοή – μεταφέρονται με τον βήχα και το φτέρνισμα από μολυσμένους ανθρώπους. Κατά την περίοδο των ιώσεων και της γρίπης πολλοί αθλητές εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μεταφέρουν έναν ιό. Σκεφτείτε τους συμπαίκτες, τους οπαδούς, τις αίθουσες διδασκαλίας κλπ. Όπως οι αλλεργίες και το άσθμα, έτσι και η ασθένεια κατά τη διάρκεια της αθλητικής περιόδου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση
Καθώς οι περισσότεροι ιοί εισέρχονται μέσω της μύτης, η ρινική πλύση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος έκπλυσης των σωματιδίων του ιού, πριν αυτά να έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στον οργανισμό.

Είναι η ρινική πλύση ασφαλής;

Η ρινική πλύση πραγματοποιείται με διάλυμα φυσιολογικού ορού, οπότε ένας αθλητής ποτέ δεν θα έχει πρόβλημα σε έλεγχο anti-doping λόγω της ρινικής πλύσης, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά την επαναλαμβάνει. Επιπρόσθετα, είναι ασφαλές να πλένετε τη μύτη σας καθημερινά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη αθλητική απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Πηγή: http://www.nasopure.com/maximize_airflow_and_improve_your_game_s/1887.htm