Τα θετικά αποτελέσματα της ρινικής πλύσης δεν περιορίζονται στους ενήλικες. Πολλά παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη ρινική πλύση. Εξαιτίας των περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης, της ρινικής καταρροής και του βήχα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δώδεκα ετών, η πλύση γίνεται ακόμα πιο σημαντική σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο FDA από τον Οκτώβριο του 2008 συστήνει τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του κρυολογήματος να μη χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη υπηρεσία εφίστησε την προσοχή για το ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι ασφαλή για παιδιά ηλικίας από δύο έως δώδεκα ετών. Για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, οι γονείς ενθαρρύνονται να επιστρέψουν σε απλούστερες, πιο φυσικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού για βρέφη και των ρινικών πλύσεων για μεγαλύτερα παιδιά. Πολλά από τα παιδιά είχαν εκδηλώσει πολυάριθμες λοιμώξεις στο αυτί, αλλά πάντα φαίνεται να έχουν ρινική καταρροή και χρόνια ρινική συμφόρηση. Όταν εκπαιδευτούν σωστά από τους γιατρούς τους και καθοδηγηθούν από τους γονείς τους, η ρινική πλύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία των ρινικών συμπτωμάτων στα παιδιά και να βοηθήσει στη μείωση του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και των λοιμώξεων του αυτιού.

Η ρινική πλύση βοηθά στην απομάκρυνση των ρινικών εκκρίσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο συνάχι. Συχνά σκέφτομαι ότι αν τα παιδιά μπορούσαν απλώς να φυσήξουν τη μύτη τους, θα μπορούσαν να περιορίσουν πολλά από τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και των αυτιών. Η ρινική πλύση μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσετε τις μύτες των παιδιών.

Το χρόνιο συνάχι μπορεί να προκαλέσει αρνητική πίεση στο μέσο αυτί. Αυτή η αρνητική πίεση μπορεί να συγκεντρώσει υγρό από τους ιστούς στο μέσο αυτί προκαλώντας πόνο και μειωμένη ακοή. Έχει τύχει ποτέ να βρεθείτε στο αεροπλάνο και να μην είσθε σε θέση να καθαρίσετε τα αυτιά σας; Αυτός είναι ο τύπος δυσφορίας που μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί όταν δημιουργηθεί αρνητική πίεση στο αυτί. Δεν είναι περίεργο επομένως το ότι μπορεί να γκρινιάζουν. Στην περίπτωση του “Jamie”, αυτό το τετράχρονο αγοράκι ήταν στη διαδικασία τοποθέτησης δεύτερου ζεύγους ωτικών σωληναρίων. Τοποθέτησε το πρώτο του ζεύγος όταν ήταν έντεκα μηνών. Διατηρήθηκαν για 2,5 χρόνια. Αυτό ήταν το χρονικό διάστημα που παρεμβλήθηκε μέχρι την επόμενη ωτική λοίμωξη. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση στο αυτί υπήρξαν πολλές άγρυπνες νύχτες και πολλές επισκέψεις στον γιατρό. Οι γονείς ανησυχούσαν ότι ο κύκλος επαναλαμβανόταν. Όλο και περισσότερο, ο Jamie διαμαρτυρόταν για πόνους στο αυτί. Οι γονείς δεν ήταν σίγουροι αν είχε επιλεκτική απώλεια ακοής ή αν η ακοή του στη πραγματικότητα χειροτέρευε.

Παρόλο που η οικογένεια απευθύνθηκε άμεσα σε ΩΡΛ (ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο), μετά από μια αρχική καλή εμπειρία με τα ωτικά σωληνάρια, δίσταζαν να προχωρήσουν σε άλλο ένα χειρουργείο. Περνούσαν περισσότερο χρόνο δίπλα στη λίμνη και επιθυμούσαν να ξεκινήσει ο Jamie μαθήματα κολύμβησης. Ανησυχούσαν για τις ουλές στα τύμπανα των αυτιών. Εκτός από ορισμένες αλλεργίες που εκδήλωνε, ο Jamie ήταν ένα υγιές νεαρό αγόρι. Απλώς φαινόταν να έχει μόνιμα ρινική καταρροή. Όσες προσπάθειες κι αν έκαναν, οι γονείς του δεν κατάφεραν να τον διδάξουν να φυσάει τη μύτη του. Ο Jamie ήταν πολύ απασχολημένος με το να κάνει “αγορίστικα πράγματα” για να ενδιαφερθεί- ένα δυνατό ρουθούνισμα ή ένα σκούπισμα της μύτης του με το χέρι του ήταν αρκετά για αυτόν. Όταν οι αλλεργίες του επιδεινώθηκαν, η οικογένειά του βασίστηκε στα αντιϊσταμινικά από του στόματος.

Κατά την εξέταση, ο Jamie έδειχνε ένα χαρούμενο, υγιές παιδί. Η μύτη του ήταν κάπως μπουκωμένη, με μια ήπια αύξηση στην αποστράγγιση. Γενικά, είχε μία καλή ρινική δίοδο, αναπνεύοντας κυρίως από τη μύτη του. Οι αμυγδαλές του δεν ήταν ιδιαίτερα διογκωμένες. Τα αυτιά του, παρόλα αυτά, ήταν γεμάτα υγρό. O τρόπος που είχε υποχωρήσει το τύμπανό του, σε συνδυασμό με το ελαφρύ καφέ χρώμα του υγρού, μου δημιούργησαν την εντύπωση ότι είχε μια παχύρρευστη εναπόθεση βλέννης η οποία επέφερε απώλεια ακοής αποφρακτικού τύπου (αγώγιμη απώλεια), η οποία συνήθως διορθώνεται με την παροχέτευση της απόφραξης. To ακοόγραμμα επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μια αγώγιμη απώλεια ακοής της τάξης των 25db. Εξήγησα στους γονείς ότι αυτή η απώλεια ακοής συγκρινόταν με το να περπατάει κανείς με τα δάχτυλα στα αυτιά. Συνήθως όταν εκδηλώνεται απώλεια ακοής, τείνω να είμαι πιο επιθετική στην πρόταση τοποθέτησης ωτικών σωληναρίων. Όμως μιας και πλησίαζαν οι καλοκαιρινοί μήνες, και θα επιθυμούσε να κολυμπήσει, λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό κακής αντιμετώπισης των ρινικών συμπτωμάτων του, ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να του δώσω μια ευκαιρία συντηρητικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Πίστευα ακράδαντα ότι ο καθαρισμός της μύτης του θα του προσέφερε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία της καταρροής του φάνταζε για τη μητέρα του, η οποία διαμαρτυρόταν από καιρό για τη συνεχή καταρροή του, σαν απίθανο όνειρο. Μετά τη διερεύνηση των θεραπευτικών επιλογών με την οικογένεια, πρότεινα τη ρινική πλύση. Εξήγησα πώς σχεδιάστηκε το σύστημα Nasopure, έχοντας κατά νου τη μύτη των νεαρών ατόμων. Εξήγησα τα βήματα προς την επιτυχία όπως τα είχαν ακολουθήσει και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης από τους γονείς και της επίδειξης. Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς να πλένουν τη μύτη τους, είναι πιθανότερο να το δοκιμάσουν. Βοηθά επίσης το να επιτρέπετε στο παιδί να παίζει με το μπουκάλι της πλύσης κατά τη διάρκεια του μπάνιου, εισάγοντάς το στη ρινική πλύση με την πάροδο του χρόνου.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα στην επόμενη επίσκεψή του, άκουσα με χαρά ότι ο Jamie είχε γίνει ειδικός στη ρινική πλύση και η μαμά του ήταν χαρούμενη που η μύτη του ήταν καθαρή. Ο Jamie ζητούσε από μόνος του τη ρινική πλύση γιατί του άρεσε να έχει μία καθαρή μύτη.

Είχε ακόμα υγρό στα αυτιά του, αλλά τώρα η υποχώρηση του τυμπάνου ήταν πολύ μικρότερη και υπήρχαν μερικές φυσαλίδες αέρα στο μέσο αυτί. Η επιστροφή του αέρα στο μέσο του αυτιού ήταν ξεκάθαρο σημάδι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Τις επόμενες εβδομάδες ήταν σε θέση να καθαρίσει τα αυτιά του και να αποφύγει επιτυχώς τη χειρουργική επέμβαση.

Η ρινική πλύση μπορεί να μην είναι πάντα πρακτική σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών. Αλλά μπορεί σχεδόν πάντα να δοκιμάζεται στα μεγαλύτερα παιδιά ώστε, είτε να αποτραπεί η χειρουργική επέμβαση, είτε να αποφύγουν την ανάγκη για ένα 2ο και 3ο ζευγάρι ωτικών σωληναρίων.

Kelvin Walls, M.D.
Ωτορυνολαρυγγολόγος

Πηγή: http://www.nasopure.com/category_s/1863.htm