Εδώ και αρκετό διάστημα ψάχνω για νέους, φυσικούς τρόπους για να ανακουφιστώ από τα τα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργίας.

Η μύτη διαθέτει κομψή δομή, όμορφα σχεδιασμένη ώστε να διεκπεραιώνει λειτουργίες ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Δεν αποτελεί απλά θύρα εισόδου αέρα. Όταν η μύτη λειτουργεί καλά, φιλτράρει, θερμαίνει και προσδίδει υγρασία στον αέρα που αναπνέουμε – καθήκον όχι και τόσο απλό στο σημερινό περιβάλλον.

Η μύτη είναι το πρώτο από τα κυρίαρχα “αμυντικά όπλα” που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα προκειμένου να μας προστατεύει από το μολυσμένο περιβάλλον μας. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό φιλτραρίσματος, εκατομμύρια ρύπων θα μπορούσαν να φθάσουν στους εύθραυστους ιστούς των πνευμόνων μας, καταστρέφοντας τις μεμβράνες που βρίσκονται βαθιά μέσα στα στήθη μας και είναι επιφορτισμένες με την ανταλλαγή των αερίων μεταξύ αίματος και εισπνεομένου ρεύματος αέρα.

Η Μύτη, το Άσθμα και οι Πνεύμονες

Το άσθμα είναι χρόνια, φλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς, δηλαδή τους σωλήνες που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες. Εάν έχετε άσθμα, τα εσωτερικά τοιχώματα των αεραγωγών σας βρίσκονται σε κατάσταση φλεγμονής, που σημαίνει ότι είναι πρησμένα και ευαίσθητα. Έχουν την τάση να αντιδρούν έντονα σε ουσίες στις οποίες είστε αλλεργικοί ή σε ουσίες που είναι ερεθιστικές για τους ιστούς σας. Όταν οι αεραγωγοί αντιδρούν, μειώνεται η διάμετρός τους και παράγουν περισσότερη βλέννη, οπότε ρέει λιγότερος αέρας προς τους ιστούς των πνευμόνων. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως λαχάνιασμα, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή- αυτά τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Υπάρχουν πολλές ουσίες στο περιβάλλον μας που είναι ερεθιστικές για τη μύτη. Οι ιστοί της μύτης είναι πολύ ευαίσθητοι και αντιδρούν σχεδόν αμέσως μετά την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες. Αρχικά, οι ρινικοί ιστοί διογκώνονται. Στη συνέχεια παρατηρείται αυξημένη παραγωγή βλέννης. Η βλέννη γίνεται παχύτερη και πιο κολλώδης. Οι τρίχες φιλτραρίσματος (που ονομάζονται ρινικοί κροσσοί) εγκλωβίζονται από την βλέννη. Ως αποτέλεσμα, παρακωλύεται (αποτυγχάνει) η λειτουργία όλων των κανονικών συστημάτων αποστράγγισης. Τα συμπτώματα χρόνιας απόφραξης της μύτης και των ιγμορείων περιλαμβάνουν εξάρσεις άσθματος, αυξημένο βήχα, μειωμένη αντοχή κατά την άσκηση, κόπωση ή ακόμη και αιμορραγία της μύτης.

Ο σύγχρονος ιατρός βοηθά τα παιδιά και τους ενήλικες στη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος με τη συνταγογράφηση εισπνεόμενων φαρμάκων, στεροειδών και νεφελοποιητών, οι οποίοι ατμοποιούν και προωθούν το φάρμακο μέσα στους πνεύμονες. Σε αυτό το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μικρή προσοχή δίνεται στην αποφυγή των μεμονωμένων ερεθιστικών παραγόντων και στην πρόληψη των εξάρσεων του άσθματος. Όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας με φυσικό τρόπο, μειώνοντας την έκθεσή μας στα τοξικά φορτία αυτών των ερεθιστικών παραγόντων.

Ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που πυροδοτούν το άσθμα περιλαμβάνουν τα αλλεργιογόνα, τους ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος και οι ιογενείς λοιμώξεις. Οι οικογένειες με παιδιά που έχουν άσθμα αναφέρουν ότι η ασθένεια αυτή επηρεάζει μια σειρά αποφάσεων σχετικά με την επίπλωση του σπιτιού, τα χαλιά, τις δαπάνες του νοικοκυριού, τις διακοπές, τα κατοικίδια ζώα και τον γενικό τρόπο ζωής. Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον έλεγχο των αλλεργιών, απομακρύνοντας τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες από το σπίτι. Αποφεύγουν όλες τις πηγές καπνού, σταματούν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και ελέγχουν το περιβάλλον μέσα στο σπίτι ρυθμίζοντας κατάλληλα παράγοντες όπως η υγρασία, η ύπαρξη σκόνης και τριχών από ζώα.

Δε μπορούμε, ωστόσο, να αποφύγουμε κάθε μεμονωμένο ερεθιστικό παράγοντα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να περπατάμε στη φύση, να παίζουμε στο πάρκο και να αναπνέουμε τον αέρα. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν είναι αναπόφευκτη η έκθεσή μας σε αλλεργιογόνα και παράγοντες επιδείνωσης του άσθματος; Είναι απλό: Πλύνετε το φίλτρο! Πλύνετε τη μύτη!

Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 2 ετών μπορεί να μάθει να πλένει τη μύτη του, πράγμα που αφαιρεί πολλά αλλεργιογόνα και παράγοντες επιδείνωσης του άσθματος πριν αυτά αποκτήσουν την ευκαιρία να προκαλέσουν φλεγμονή. Εφόσον αυτού του είδους οι ουσίες αποτελούν πρωταρχική αιτία των εξάρσεων του άσθματος, έχει νόημα να συμπεριλαμβάνεται η τακτική ρινική πλύση ως μέρος ενός προγράμματος εντατικής πρόληψης. Η μύτη είναι το φίλτρο που προστατεύει τους πνεύμονές μας. Κρατήστε το φίλτρο καθαρό, αποφύγετε τους παράγοντες επιδείνωσης του άσθματος και θα εκδηλώσετε λιγότερες υποτροπές. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Σκεφτείτε το εξής: Εισπνέουμε 10.000 λίτρα αέρα την ημέρα μέσω της μύτης. Παράγουμε 0,4 έως 0,95 λίτρα ρινικής βλέννης (μύξας) την ημέρα. Οι ρινικοί κροσσοί λειτουργούν 17 τοις εκατό πιο αποτελεσματικά μετά το πλύσιμο με υπερτονικό αλατούχο διάλυμα.

Χρησιμοποιώντας ρυθμιστικά διαλύματα για τη ρινική πλύση βελτιώνεται η ροή της βλέννης, το φιλτράρισμα των τριχών της μύτης και όλα αυτά μέσα από μία άνετη διαδικασία. Λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς με άσθμα διδάσκονται τη σημασία του να γνωρίζουν και να αποφεύγουν συγκεκριμένους παράγοντες επιδείνωσης του άσθματος. Επιπλέον, 80 τοις εκατό των λοιμώξεων του αυτιού και των ιγμορείων – κοινοί παράγοντες επιδείνωσης άσθματος – μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά και μόνο με ρινική πλύση.

Όμως ποιά είναι η γνώμη των ειδικών;

Ο Benjamin D. Francisco, κάτοχος διδακτορικού και νοσηλευτής, ειδικεύεται στις παιδιατρικές αλλεργίες, το άσθμα και την κυστική ίνωση σε μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ενδιαφέρεται έντονα για την πρόληψη και την εκπαίδευση. Ο Δρ. Francisco αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία σε αυτόν τον τομέα και πραγματοποιεί εκτενείς διαλέξεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και σε θεραπευτές που ασχολούνται με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.

“Η χρήση υπερτονικών ρινικών πλύσεων έχει μείωσει την ανάγκη για πιο παρεμβατικές και επικίνδυνες θεραπείες στην κλινική μας πρακτική” λέει. “Όταν η μύτη είναι σε καλή κατάσταση, προστατεύει από μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως η επιδείνωση του άσθματος, το λαχάνιασμα λόγω υπερβολικής προσπάθειας που σχετίζεται με τη ρινική απόφραξη και η ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων των ιγμορείων”.

«Στο ιατρείο μου, προσεγγίζω τους ασθενείς μου με άσθμα όπως θα το έκανε οποιοσδήποτε οικογενειακός γιατρός. Η διαφορά είναι η εξής: Αξιολογώ επίσης τη μύτη και τα ιγμόρια, προσθέτει ο George Prica, οικογενειακός γιατρός που παρακολουθεί ασθενείς όλων των ηλικιών με άσθμα. “Χωρίς την περιποίηση αυτών των περιοχών, το άσθμα αντιμετωπίζεται μόνο μερικώς. Στην πραγματικότητα, όταν οι ανώτεροι αεραγωγοί διατηρούνται καθαροί και χωρίς ερεθιστικούς παράγοντες, το άσθμα παραμένει σε ύφεση. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να συστήσω στον ασθενή μου είναι ακόμη ένα φάρμακο, το οποίο θα προστεθεί στα αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, βρογχοδιασταλτικά, ρινικά και εισπνεόμενα στεροειδή και πιθανά και στα αντιβιοτικά που ήδη έχει καταναλώσει.

Ο Δρ. Prica υποστηρίζει πως μια καλή ρινική πλύση αποτελεί απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τον καθαρισμό των ανώτερων αεραγωγών: “Με τα χρόνια, έχω παρατηρήσει μείωση των επεισοδίων άσθματος και επιπλέον μειωμένη εξάρτηση από τα φάρμακα όταν η ρινική πλύση ενσωματώνεται στην καθημερινή ρουτίνα.”

Στον σημερινό κόσμο, υπάρχει αφθονία ρύπων- και πολλά φάρμακα που συνοδεύονται από σημαντικές παρενέργειες. Υπάρχει επίσης και οικονομικό κόστος το οποίο πρέπει να αναλογιστούμε: όχι μόνο το κόστος της θεραπείας, αλλά και ο χαμένος χρόνος απουσίας από την εργασία ή το σχολείο. Αποτελεί κοινή λογική το να υιοθετήσει κανείς τη συνήθεια της ρινικής πλύσης στη ζωή του από νωρίς, ώστε αυτή να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Κοστίζει λίγο και φέρνει μια ανάσα καθαρού αέρα – φυσικά!

Πηγή: http://alternative-medicinemag.com/can-nasal-washing-help/