Η ρινική συμφόρηση, το κοινό συνάχι, η καταρροή, το άσθμα και οι οφειλόμενες στην εγκυμοσύνη μεταβολές της ρινικής λειτουργίας αποτελούν καταστάσεις που προκαλούν έντονη δυσφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ, τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά πολύ, παρεμποδίζοντας το βαθύ αναζωογονητικό ύπνο.

Ίσως η δυσκολότερη και πιο επίμονη παθολογική διαταραχή ύπνου είναι το ροχαλητό. Αποτελεί κοινό πρόβλημα και επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας που μην έχοντας βαθύ αναζωογονητικό ύπνο, νοιώθουν κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και αισθάνονται αμήχανοι από την ενόχληση που προκαλούν στους γύρω τους. Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που παράγεται κατά την εισπνοή στη διάρκεια του ύπνου.

Γενικά οι διαταραχές της αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο αποδίδονται στη στένωση των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω μεταβολών στη θέση, του μυϊκού τόνου και της υπερτροφίας ή χαλαρότητας των μαλακών ιστών.
Η απογοήτευση σχετικά με τη θεραπεία του πρωτοπαθούς ροχαλητού οφείλεται, εν μέρει, στην έλλειψη φαρμακευτικών επιλογών. Οι περισσότερες παρεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της ροής του αέρα μέσω του ρινοφάρυγγα και του στοματοφάρυγγα.
Η ρινική πλύση, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη του ροχαλητού.

Η ρινική πλύση πριν το βραδινό ύπνο, καθαρίζει και ενυδατώνει τους ρινικούς ιστούς, ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση και εξασφαλίζει το άνοιγμα των ρινικών διόδων και την ελεύθερη ροή μεγαλύτερης ποσότητας αέρα κατά την εισπνοή. Η συχνή καθημερινή πλύση της μύτης μπορεί τελικά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός αναζωογονητικού βραδινού ύπνου και ενός δυσάρεστου πρωινού ξυπνήματος.