Εδώ και χρόνια διαβάζουμε σχετικά με τη ρινική πλύση και την προτείνουμε για τη διατήρηση της καλής υγείας. Και μέχρι τώρα, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας κατανοούν τα προφανή οφέλη αυτής της πρακτικής. Γνωρίζουμε ότι έχει νόημα να καθαρίζουμε το αναπνευστικό φίλτρο του σώματος και να διατηρούμε υγιείς τους κροσσούς του ρινικού επιθηλίου, ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργούν καλά. Η πλύση με αλατούχο διάλυμα απομακρύνει σημαντική ποσότητα ανεπιθύμητων σωματιδίων τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στη μύτη, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη των αλλεργικών αντιδράσεων και των αναπνευστικών παθήσεων.

Και ενώ όλα αυτά είναι πολύ λογικά, πολλοί από τους ασθενείς μας εξακολουθούν να αντιστέκονται στην ιδέα και στην εφαρμογή της πλύσης της μύτη τους. Γιατί αντιστέκονται;

Ο φόβος είναι συνήθως το πρώτο εμπόδιο που αντιμετωπίζω κατά την πρακτική στο ιατρείο μου. Πολλοί άνθρωποι με ρινικά προβλήματα φοβούνται να ρίξουν νερό στα ρουθούνια τους. Φοβούνται την αίσθηση του πνιγμού, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι το νερό δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο, ή απλά αηδιάζουν στην ιδέα των βλεννών και των μυξών. Σε αυτό το σημείο το κλειδί είναι το εξής: Ο πρώτος και σημαντικότερος τρόπος για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να καταλάβουν είναι να νιώθετε άνετα με την πλύση της δικής σας μύτης. Κάντε εξάσκηση ώστε να τελειοποιήσετε την τεχνική σας. Όταν έχετε επιτύχει να εκτελείτε μία αναζωογονητική πλύση της μύτης σας, είστε 200% πιο αποτελεσματικοί ως δάσκαλοι των άλλων.

Ως κάποιος που διαθέτει σχετική εμπειρία, είστε σε θέση να εξηγήσετε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με σαφήνεια στους άλλους που πηγαίνει το νερό. Το άγχος μειώνεται κάπως όταν έχει προηγηθεί εκτενής εξήγηση της ανατομίας της μύτης και του στόματος, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό από μια επιτυχημένη πλύση που αποδεικνύεται ότι είναι ασφαλής και αφήνει μία πραγματικά ευχάριστη αίσθηση. Εάν δεν θέλετε να κάνετε επίδειξη στη μύτη σας, χρησιμοποίηστε ένα μοντέλο ή ένα βίντεο ώστε να μπορούν να δουν πόσο απλή είναι η μύτη στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια, καθοδηγήστε τον ασθενή σας κατά τη διάρκεια της πρώτης πλύσης, ώστε να την ολοκληρώσει εκεί, μαζί σας, παρέχοντάς του σχετική βοήθεια. Χρειάζονται μόνο περίπου 3 λεπτά για να το δείξετε εάν έχετε διαθέσιμο τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Είπα ‘κατάλληλο εξοπλισμό’; Ναι! Το σωστό σύστημα ρινικής πλύσης μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά, όχι μόνο στη συμμόρφωση, αλλά και στην άνεση και αποτελεσματικότητα.

Πρώτα ας εξετάσουμε τη συσκευή ρινικής πλύσης- neti. Αυτή μπορεί να είναι εύκολη στη χρήση. Ωστόσο, η συσκευή ρινικής πλύσης neti απαιτεί από τον ασθενή να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα για μία αποτελεσματική πλύση. Οι χρήστες πρέπει να σκύβουν, να γυρίζουν το κεφάλι τους προς τα πλάγια και να ρίχνουν το διάλυμα στο ένα ρουθούνι, ελπίζοντας ότι θα βγει από το άλλο (ρουθούνι). Εάν τα ρουθούνια είναι βουλωμένα, το νερό δεν θα είναι σε θέση να διέλθει μέσα από τη μύτη και αντ’αυτού μπορεί να εισέλθει στους σωλήνες της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αν είναι νέοι, ηλικιωμένοι, ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με ίλιγγο ή καταπόνηση του λαιμού, μπορεί να μην μπορούν να πάρουν τη σωστή θέση ώστε η ροή να είναι αποτελεσματική ή άνετη. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να “αναπνέουν από το στόμα ενώ ρίχνουν νερό μέσω της μύτης.” Αυτό είναι δύσκολο!

Μια λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δυναμικό σύστημα το οποίο ωθεί το νερό μέσω της μύτης. Αν και δεν είναι φιλικά προς το χρήστη, αυτά τα συστήματα εξαλείφουν την ανάγκη των χρηστών τους να βασίζονται στη βαρύτητα, αλλά με το κόστος του μειωμένου ελέγχου από τους ασθενείς και της μικρότερης ευκολίας χρήσης.

Υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία από φιάλες συμπίεσης, και μερικές μπορούν να προσφέρουν τον καλύτερο έλεγχο και ευκολία, αλλά ακόμη και μεταξύ της ίδιας σειράς φιαλών που προσφέρονται υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην αποτελεσματικότητα και την άνεση. Καλά σχεδιασμένες άκρες μπορούν να δημιουργήσουν μια επαρκή επαφή με τα ρουθούνια ώστε να αποφευχθεί η αναστροφή της ροής. Κάποια έχουν καλαμάκι και ενθαρρύνουν τον ασθενή να κατευθύνει τη ροή κατευθείαν στη ρινική κοιλότητα. Αυτό είναι λάθος κατεύθυνση, επειδή η ευθεία ροή είναι πιο πιθανό να προωθήσει τα μολυσμένα περιεχόμενα της μύτης ακριβώς στις ρινικές κοιλότητες. Τα καλύτερα, πιο άνετα και αποτελεσματικά συστήματα που έχω βρει, ενθαρρύνουν τη ροή κατά μήκος της βάσης της ρινικής κοιλότητας (που στοχεύει στο επίπεδο των αυτιών, όχι στα μάτια). Αυτό κατευθύνει το διάλυμα πέρα από τα ανοίγματα των ιγμορείων, παρασύροντας αποτελεσματικά τα περιεχόμενα και απομακρύνοντάς τα (από τη ρινική κοιλότητα). Η σωστή κατεύθυνση της ροής επίσης διαπερνά τους σωλήνες της ευσταχιανής σάλπιγγας, ανοίγοντας και αποσυμφορίζοντας τα αυτιά, αντί να τα γεμίζει με το διάλυμα.

Είπα ΄λύση΄; Ναι! Η σωστή λύση έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και την άνεση! Μία από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που μου ρωτάτε είναι: “Μπορώ να το φτιάξω μόνος μου με μαγειρικό αλάτι;” Και η απάντησή μου είναι, “Ναι αλλά η μαγεία είναι στην ανάμειξη. Και αν σας βλάψει την πρώτη φορά, δεν θα θέλετε να το επαναλάβετε. Μπορεί να μη δημιουργήσετε τη σωστή συγκέντρωση, με πιθανότητα να ερεθίσετε τις ευαίσθητες βλεννογόνους μεμβράνες.”

Οι καλύτερες λύσεις γίνονται με άλας φαρμακευτικής ποιότητας ρυθμισμένο με διττανθρακικό άλας, δημιουργώντας ένα pH που είναι ιδανικό για την ανακούφιση των ρινικών προβλημάτων. Τα ισοτονικά (ίδιου pH με τη μύτη) διαλύματα αφήνουν ευχάριστη αίσθηση και είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό της βλέννης. Αλλά τα εξ ολοκλήρου ρυθμιστικά διαλύματα επιτρέπουν την πλύση με ένα πολύ ισχυρότερο υπερτονικό διάλυμα (μεγαλύτερη συγκέντρωση αλατιού από το υγρό της μύτης) το οποίο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στη συρρίκνωση των διογκωμένων μεμβρανών και την αποσυμφόρηση. Τα υπερτονικά διαλύματα είναι επίσης καλύτερα για την εξόντωση των ιών και των βακτηρίων και για την ενίσχυση της διαδικασίας επούλωσης. Δεν θα μπορούσατε να ανεχτείτε υπερτονικά διαλύματα εάν το αλάτι ήταν το μόνο συστατικό του μίγματος.

Για την καλύτερη εμπειρία, ενθαρρύνω τον καθένα να χρησιμοποιήσει υψηλής ποιότητας δοσομετρικά πακέτα ρυθμιστικού άλατος, αναμεμειγμένα με ζεστό, καθαρό νερό. Ξεκινείστε με ένα ισοτονικό μίγμα για να το συνηθίσετε, και στη συνέχεια συνεχίστε σταδιακά μέχρι το υπερτονικό για την πιο αποτελεσματική εμπειρία πλύσης. Αυτό έχει αποτέλεσμα ακόμη στα δύο ετών παιδιά που έχουν βουλωμένη μύτη.
Επομένως κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι το ρινικό πλύσιμο για να αποφύγετε τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Όταν πλησιάζει η άνοιξη, θα βρείτε στη ρινική πλύση την πρώτη και καλύτερη φυσική τεχνική για τη διαχείριση των αλλεργιών. Και εαν η εμπειρία σας είναι τόσο αναζωογονητική όσο είναι αποτελεσματική, ο καθαρισμός του φίλτρου του σώματός σας θα έχει νόημα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Κρατήστε τον εαυτό σας υγιή με ένα καλό σύστημα ρινικής πλύσης, μάθετε να το χρησιμοποιείτε καλά και στη συνέχεια μοιραστείτε το ταλέντο σας με άλλους. Θα σας ευχαριστήσουν γι’αυτό.

Πηγή: http://www.nasopure.com/category_s/1868.htm