Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ NASOPURE® ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Χρήση του Nasopure® σε ασθματικούς ασθενείς

Η πιο σύγχρονη, φυσική και ολιστική μέθοδος σε κάθε θεραπευτικό σχήμα αντιμετώπισης του άσθματος είναι η εφαρμογή ρινικών πλύσεων. Το άσθμα είναι χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια η οποία προσβάλλει τις αεροφόρους οδούς. Στους ασθματικούς ασθενείς τα εσωτερικά τοιχώματα των αεραγωγών, φλεγμαίνουν και φράσσονται από παχύρρευστη βλέννα. Μερικά ευρήματα κατά τη φυσική εξέταση αυξάνουν την πιθανότητα ύπαρξης άσθματος. Το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου, οι αυξημένες ρινικές εκκρίσεις και οι ρινικοί πολύποδες συχνά απαντώνται σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα, οι οποίοι τείνουν να αντιδρούν έντονα σε ουσίες που έχουν αλλεργιογόνο δράση. Όταν οι αεραγωγοί αντιδρούν στην παρουσία ερεθιστικών παραγόντων γίνονται πιο στενοί, παράγουν περισσότερη βλέννα και μικρότερη ποσότητα αέρα κυκλοφορεί μέσω των πνευμονικών ιστών. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως βήχα, ασθματική αναπνοή, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, άγχος, ανησυχία τα οποία επιδεινώνονται κυρίως το βράδυ και νωρίς το πρωί.

Εικόνα 1: Βρογχιόλια σε φυσιολογικές συνθήκες και σε ασθματική κρίση

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα βρογχιόλια τόσο των υγιών οργανισμών, όσο και των ασθματικών ασθενών, είναι επικαλυμμένα εσωτερικά με λεπτό βλεννογόνο και οι μύες τους είναι χαλαροί (εικόνα 1). Κατά την ασθματική κρίση, οι μύες αρχίζουν να συσπώνται, ο βλεννογόνος παρουσιάζει οίδημα και παράγει τόσο μεγάλη ποσότητα εκκριμάτων που τα βρογχιόλια φράσσονται. Οι πιο κοινοί ερεθιστικοί παράγοντες για την “πυροδότηση” της ασθματικής κρίσης είναι:

 • τα λεγόμενα “αλλεργιογόνα”
 • τα ακάρεα
 • οι ρύποι
 • η γύρη από τα δέντρα
 • η σκόνη
 • το γρασίδι
 • οι τρίχες ζώων
 • ο καπνός του τσιγάρου
 • η μόλυνση του αέρα
 • το κρύο και οι αλλαγές του καιρού
 • οι δυνατές μυρωδιές (βάψιμο ή μαγείρεμα)
 • τα αρωματισμένα προϊόντα
 • οι δυνατές συναισθηματικές καταστάσεις- εκφράσεις
 • το στρες
 • τα φάρμακα
 • τα θειώδη στα τρόφιμα (ξηρά φρούτα) ή στα ποτά (κρασί)
 • τα χημικά στο εργασιακό περιβάλλον

Η πρόληψη θεωρείται σημαντικό μέρος κάθε πλάνου κατά του άσθματος και περιλαμβάνει κυρίως την αποφυγή των αναγνωρισμένων ουσιών που “πυροδοτούν” την ασθματική κρίση. Σε κάθε παιδί ηλικίας 2 ετών και άνω που έχει παρουσιάσει έστω και ένα ασθματικό επεισόδιο πρέπει να εφαρμόζεται η διαδικασία της ρινικής πλύσης, διατηρώντας το σημαντικό αυτό φίλτρο αέρα καθαρό από αλλεργιογόνα και σκόνη.

Εάν υπάρχει ρινική συμφόρηση σε ασθματικούς ασθενείς, η εισπνοή γίνεται από το στόμα με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται το φιλτράρισμα και το ζέσταμα του εισπνεόμενου αέρα. Με τον τρόπο αυτό ο αφιλτράριστος, κρύος αέρας επιβαρύνει τα βρογχιόλια, αυξάνεται η φλεγμονή και η υπερ-αντιδραστικότητα των αεροφόρων οδών, με αποτέλεσμα την έντονη συστολή των αναπνευστικών μυών και την αύξηση παραγωγής βλέννης – παχύρευστου εκκρίματος που φράσσει τους αεραγωγούς. Για κάθε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα συνταγογραφούνται και οι αντίστοιχες χημικές φαρμακευτικές ουσίες.

Η διαφορά κατά την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος έγκειται στο ότι είναι σημαντικό να εκτιμάται κάθε φορά κατά την ιατρική εξέταση η κατάσταση των ρινικών κοιλοτήτων. Χωρίς την καταγραφή της κατάστασης αυτών των περιοχών το άσθμα είναι μόνο μερικώς θεραπεύσιμο. Στην πραγματικότητα όταν οι ανώτερες αναπνευστικές οδοί διατηρούνται καθαρές και ελεύθερες από ερεθιστικές ουσίες, το άσθμα παραμένει ήπιο. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, η καθημερινή πρακτική πολλών γιατρών που συνιστούν ρινικές πλύσεις σε ασθματικούς ασθενείς έχει δείξει, ότι ο καλός ρινικός καθαρισμός μειώνει κατά πολύ τα επεισόδια ασθματικών κρίσεων και επιπλέον ελαττώνεται κατά πολύ η εξάρτηση από τα χημικά φάρμακα όταν οι ρινικές πλύσεις γίνονται καθημερινά.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ NASOPURE® ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Οι ωτικές λοιμώξεις είναι η κυριότερη αιτία επίσκεψης των παιδιών στον παιδίατρο και ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από αυτές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι αιτίες είναι αρκετές και περιλαμβάνουν κυρίως τη χρήση μπιμπερό, την αύξηση των αλλεργιών, την αύξηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, την αύξηση του αριθμού των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και την έκθεσή τους στον καπνό του τσιγάρου. Τα αγόρια αναπτύσσουν ωτικές μολύνσεις πιο συχνά από ότι τα κορίτσια χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί. Κάθε ένας που αντιμετωπίζει τη δυσανεξία στα αυτιά που προκαλείται από τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τις αεροπορικές πτήσεις ή τη ρινική συμφόρηση από το κρυολόγημα που ακολουθήθηκε από “βούλωμα” των αυτιών γνωρίζει την αίσθηση που προκαλείται από τη δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα συνήθης στα παιδιά συγκριτικά με τους ενηλίκους λόγω της στενότερης και οριζόντια προσανατολισμένης ευσταχιανής σάλπιγγας (βλ. Εικόνα 2).

Εικόνα 2

Τα παιδιά που πάσχουν από χρόνιες ρινίτιδες μπορεί να αισθάνονται έτσι συνεχώς. Αντιλαμβάνονται πάντα τον κόσμο να ηχεί συγκαλυμμένος και δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι συχνά δεν μπορούν να μιλήσουν καθαρά.

Η πιο κοινή αιτία δυσλειτουργίας και απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προκαλούν οίδημα του αυλού της. Οι κλασικοί γιατροί χορηγούν αντιισταμινικά φάρμακα για να αποξηράνουν τις εκκρίσεις και ρινικά αποσυμφορητικά για να καθαρίσουν τις ρινικές διόδους. Ωστόσο τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα από αυτά τα δυο είδη φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως στα παιδιά.  Οι γονείς απογοητευμένοι έρχονται σε απόγνωση, ψάχνοντας για δραστικές θεραπείες των επαναλαμβανόμενων ωτικών λοιμώξεων. Η κλινική πρακτική έχει καταγράψει περιπτώσεις παιδιών τα οποία με καθημερινές ρινικές πλύσεις ανέκτησαν σε δύο εβδομάδες την αίσθηση της ακοής.

Οι ωτικές μολύνσεις είναι οι πιο συχνές μολύνσεις στα παιδιά αλλά η χορήγηση αντιβιοτικών δεν είναι πάντα απαραίτητη. Επί χρόνια οι παιδίατροι συνταγογραφούσαν σχεδόν αυτόματα αντιβιοτικά όταν οποιοδήποτε έκκριμα ανιχνευόταν στην κοιλότητα του μέσου ωτός.

Πρόσφατα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) αναγνώρισε ότι τα συχνά χορηγούμενα αντιβιοτικά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή και προτείνουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Έλεγχος και αναμονή είναι η νέα προσέγγιση στις περισσότερες ωτικές λοιμώξεις. Όπως και στο παρελθόν εξαρτάται από τον παιδίατρο η τελική απόφαση για την αναγκαιότητα ή όχι της χορήγησης αντιβιοτικών. Οι οδηγίες αυτές θα συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθεια μείωσης της κατάχρησης αντιβιοτικών ουσιών και κατ΄ επέκταση στην ελάττωση – περιορισμό της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

Η ρινική πλύση με υπέρτονο διάλυμα προτείνεται πλέον ως η πρώτη επιλογή θεραπείας, καθώς είναι ασφαλέστερη και συχνά πιο δραστική σε σύγκριση με τα φάρμακα. Η φυσική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ωτικών μολύνσεων ξεκινά και τελειώνει με πολλά υγρά. Πολλά υγρά, πολλή έκθεση στην υγρασία (μπάνιο κλπ) και καθαρισμός των ρινικών διόδων.

Νέες κλινικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παιδιά που καθαρίζουν συχνά τη μύτη τους δεν αναπτύσσουν ωτίτιδες.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει τη μη χορήγηση αντιβιώσεων στα παιδιά εκτός εάν αυτά  είναι πολύ άρρωστα, εμπύρετα ή πολύ μικρά.

Για τη μείωση του κινδύνου ωτικών λοιμώξεων θα πρέπει:

• να προτιμάται ο θηλασμός από τη χρήση μπιμπερό

• να αποφεύγεται η έκθεση του παιδιού στον καπνό του τσιγάρου

• να προλαμβάνονται οι αλλεργίες διατηρώντας τον χώρο διαβίωσης λιγότερο εκτεθειμένο σε αλλεργιογόνα.

• να καταναλώνονται υγιεινά, ακατέργαστα τρόφιμα

• να αποφεύγονται οι παιδικοί σταθμοί για παιδιά μικρότερα των 2 ετών

• να διατηρείται η μύτη καθαρή

• να αποφεύγονται τα φάρμακα που ξηραίνουν και συμπυκνώνουν τις βλέννες, όπως τα αντιισταμινικά

• να διατηρείται η ενυδάτωση, αποφεύγοντας την κατανάλωση σακχαρούχων χυμών (διδάξτε το παιδί σας να πίνει νερό)

• να τοποθετούνται ζεστά-υγρά επιθέματα (κομπρέσες) στο αυτί για 20 λεπτά κάθε λίγες ώρες

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ NASOPURE® ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑΣ

Στις περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας οι ρινικοί βλεννογόνοι είναι διογκωμένοι και η απομάκρυνση των εκκρίσεων παρεμποδίζεται, οι βλέννες συσσωρεύονται και η φλεγμονή εγκαθίσταται. Η φυσική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι η εξής:

• συρρίκνωση του οιδήματος των μεμβρανών (πλύση με υπέρτονο διάλυμα)

• ρευστοποίηση της πηχτής βλέννας (πλύση με υπέρτονο διάλυμα)

• απομάκρυνση των ερεθιστικών αλλεργιογόνων (πλύση με υπέρτονο διάλυμα)

• βελτίωση της ικανότητας φιλτραρίσματος των ρινικών τριχών (πλύση με υπέρτονο διάλυμα)

• εξόντωση των μυκήτων, ιών, βακτηρίων (πλύση με υπέρτονο διάλυμα)

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ NASOPURE® ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Η ρινική συμφόρηση, το κοινό συνάχι, η καταρροή, το άσθμα και οι οφειλόμενες στην εγκυμοσύνη μεταβολές της ρινικής λειτουργίας αποτελούν καταστάσεις που προκαλούν έντονη δυσφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ, τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά πολύ, παρεμποδίζοντας το βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο.

Ίσως η δυσκολότερη και πιο επίμονη παθολογική διαταραχή ύπνου είναι το ροχαλητό. Αποτελεί κοινό πρόβλημα και επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας που, μη έχοντας βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο, νοιώθουν κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και αισθάνονται αμήχανοι από την ενόχληση που προκαλούν στους γύρω τους.

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που παράγεται κατά την εισπνοή στη διάρκεια του ύπνου.

Γενικά οι διαταραχές της αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο αποδίδονται στη στένωση των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω μεταβολών στη θέση, του μυϊκού τόνου και της υπερτροφίας ή χαλαρότητας των μαλακών ιστών.

Η απογοήτευση σχετικά με τη θεραπεία του πρωτοπαθούς ροχαλητού οφείλεται, εν μέρει, στην έλλειψη φαρμακευτικών επιλογών. Οι περισσότερες παρεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της ροής του αέρα μέσω του ρινοφάρυγγα και του στοματοφάρυγγα.

Η ρινική πλύση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη του ροχαλητού.

Η ρινική πλύση πριν το βραδινό ύπνο καθαρίζει και ενυδατώνει τους ρινικούς ιστούς, ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση και εξασφαλίζει το άνοιγμα των ρινικών διόδων και την ελεύθερη ροή μεγαλύτερης ποσότητας αέρα κατά την εισπνοή. Η συχνή καθημερινή πλύση της μύτης μπορεί τελικά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός αναζωογονητικού βραδινού ύπνου και ενός δυσάρεστου πρωινού ξυπνήματος.