Το πλύσιμο της μύτης μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για τα παιδιά. Όποιος έχει πηδήξει ποτέ σε μια πισίνα χωρίς να κρατήσει την ανάσα του ξέρει ακριβώς πόσο άβολο είναι όταν το νερό φθάνει σε λάθος μέρη. Ευτυχώς, για όσους από εμάς γνωρίζουν πόσο θαυμάσια μπορούν να είναι τα αποτελέσματα της ρινικής πλύσης, η παιδίατρος Dr. Hana Solomon έχει αναπτύξει ένα σύστημα ρινικής πλύσης που είναι απλό στη χρήση, εξαιρετικά βολικό και με αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά. Αντίο ρινική συμφόρηση, καλώς ήρθες καθαρή αναπνοή.

Nasopure και Δρ. Hana

Ως άτομο που απέφευγε το νερό και η ίδια, η Δρ. Hana αντιλαμβανόταν ότι η ρινική πλύση μπορεί να αποτελεί τρομακτική ιδέα για τα παιδιά. Αφού μίλησε με τους ασθενείς της και ανακάλυψε γιατί δίσταζαν να εφαρμόσουν καθημερινές ρινικές πλύσεις, αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της μοναδικό σύστημα. Το 2001, η Δρ. Χάνα ανέπτυξε το Nasopure Nasal Irrigation System – την επιτομή της άνεσης και του μοντέρνου σχεδιασμού. Η φιάλη επιτρέπει στο κεφάλι και τον λαιμό να διατηρούν ουδέτερη θέση, ενώ η άκρη της έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί στεγανή σύνδεση με το ρουθούνι για τον έλεγχο της πίεσης και της ροής. Το 2007, ο Δρ Hana εισήγαγε το “Little Squirt to Go”, ένα σύστημα ρινικής πλύσης των 120ml που είναι ιδανικό για μικρότερα χέρια.

Γιατί να κάνει κανείς ρινική πλύση; Μια φυσική προσέγγιση στα προβλήματα τη μύτης

Όσον αφορά τις διάφορες ασθένειες και τις αλλεργίες, τα παιδιά δεν διαφέρουν και πολύ από τους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για κρυολόγημα και γρίπη, τα μικρά παιδιά είναι στατιστικά πιθανότερο να πέσουν θύματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο περνούν περίπου 12 κρυολογήματα ετησίως, ενώ οι ενήλικες έχουν περίπου επτά. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημερώνει συχνά τα συμβουλευτικά της έντυπα προς το κοινό, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να χορηγούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα σε βρέφη και παιδιά. Η ηλικία διακοπής για την ασφαλή χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει αναθεωρηθεί περισσότερες από μία φορές, ενώ μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί τελικά να προκαλέσει ανθεκτικότητα.

Μέσω της κλινικής της εμπειρίας, η Δρ. Hana διαπίστωσε ότι η ρινική πλύση σε παιδιά μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και ότι όσοι πραγματοποιούσαν πλύσεις με αλατούχο διάλυμα χρησιμοποιούσαν λιγότερα φάρμακα. Επιπλέον, όσα πραγματοποιούσαν ρινικές πλύσεις έτειναν να ξεπερνούν τις ασθένειες σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να χάνουν λιγότερες ημέρες από το σχολείο. Αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα υποστηρίζουν τα ευρήματα της Dr. Hana, δικαιολογώντας την προσήλωσή της στις ολιστικές και φυσικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση και πρόληψη ασθενειών.

Η ρινική πλύση μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση στα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα, χρόνια ιγμορίτιδα, συχνές ρινορραγίες, βήχα, λοιμώξεις του αυτιού και πονόλαιμο. Η Δρ. Hana παρομοιάζει τη μύτη με ένα προσωπικό φίλτρο που, όπως όλα τα άλλα φίλτρα, παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν διατηρείται καθαρό.

Πώς μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά μας να πλένονται;

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι δεν είναι εύκολο να πείσουμε ένα παιδί να κάνει κάτι – ειδικά αν αυτό νομίζει ότι μπορεί να το πονέσει. Εκ πρώτης όψης, η ρινική πλύση μπορεί να φαίνεται τρομακτική για τα παιδιά, οπότε είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το ‘όλο ζήτημα’ με στρατηγική.
Ως ιατρός με περισσότερα από 20 χρόνια κλινικής εμπειρίας, η Δρ. Hana έχει περάσει πολύ χρόνο μαθαίνοντας πως να τελειοποιήσει την τέχνη της διδασκαλίας της ρινικής πλύσης στα παιδιά. Στο βιβλίο της με τίτλο “Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο: μια μύτη τη φορά: Φροντίζοντας το προσωπικό σας φίλτρο“, η Δρ Hana παραθέτει πολλές τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτυχή εισαγωγή των παιδιών στη ρινική πλύση. Για παιδιά ηλικίας 2-6 ετών, η Δρ. Hana συνιστά να παίζουν αρχικά με τη συσκευή στη μπανιέρα, ως τρόπο για να εξοικειωθούν να το κρατούν και να το συμπιέζουν. Για παιδιά ηλικίας 7-9 ετών, η Δρ. Hana προτείνει την επινόηση μιας διασκεδαστικής ιστορίας. Για παράδειγμα, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να αντιληφθούν τη μύτη και τα ιγμόρειά τους σαν σπηλιά. Αν θέλουν να επιτρέψουν τις αερομεταφορές, πρέπει να ξεπλύνουν όλα τα άσχημα πράγματα και να διατηρήσουν τα περάσματα καθαρά από οποιαδήποτε ακαθαρσία (μύξες).

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκμάθησης των παιδιών είναι μέσω της μίμησης. Η Δρ. Hana ενθαρρύνει τους γονείς να κάνουν επίδειξη στα παιδιά τους, καθώς αυτό επιτρέπει στο παιδί να δει ότι η ρινική πλύση είναι άνετη και ασφαλής. Στη συνέχεια, επιτρέψτε στα παιδιά να δοκιμάσουν μόνα τους την πλύση.

Η υπομονή είναι κλειδί για τη διδασκαλία, ειδικά με τα μικρά παιδιά. Ακόμη και όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, είναι σημαντικό ποτέ να μην προσπαθήσετε να κάνετε εσείς τη ρινική πλύσηγια λογαριασμό ενός παιδιού. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να παρακολουθήσετε βίντεο από άλλα παιδιά που κάνουν ρινική πλύση ή μιλάνε για το πόσο καλά αισθάνονται με καθαρή μύτη. Η συνολική προσέγγιση πρέπει να προσαρμόζεται στην ηλικία του παιδιού και στις εμπειρίες του από το παρελθόν. Ένα βήμα κάθε φορά, δεν επιτρέπεται η επιβολή – μόνο ήρεμη ενθάρρυνση, εκδηλώσεις και πολλά θετικά.

Πηγή: http://www.nasopure.com/Healthy_Noses_Support_Healthy_Kids_s/1888.htm