Ας τραγουδήσουμε όλοι, φύσα – φύσα – φύσα τη μύτη σου. Μαλακά τώρα. Μη φωνάζετε.

Το να διδάξετε το παιδί σας που διανύει τη νηπιακή ή προσχολική ηλικία πώς να φυσάει τη μύτη του μπορεί να έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει ως γονέας μέχρι τώρα! Μην αποθαρρύνεσθε. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το 98% όλων των μαθητών γυμνασίου είναι σε θέση να φυσούν με επιτυχία τη μύτη τους. Όμως, ειλικρινά, όλοι κουραζόμαστε να βλέπουμε μικρά παιδιά να περιφέρονται με βουλωμένες μύτες που τρέχουν και ευχόμαστε να υπήρχε ένας εύκολος τρόπος να τα διδάξουμε ώστε απλώς να φυσήξουν όλες αυτές τις άχρηστες εκκρίσεις προς τα έξω, με ή χωρίς τη βοήθειά μας. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο. Όμως έχω κάποιες ιδέες για να σας βοηθήσω να τα βοηθήσετε να μάθουν.

Θυμηθείτε ότι, ενώ η εισπνοή και η εκπνοή είναι μια φυσική, ενστικτώδης ικανότητα, το να φυσάμε προς τα μέσα και προς τα έξω, είτε μέσω του στόματος είτε μέσω της μύτης, είναι κάτι που διδάσκεται. Επίσης αποτελεί μία μάλλον αφηρημένη έννοια και ενώ τα μικρά παιδιά είναι επιδέξια στο να ακολουθούν συγκεκριμένες, πρακτικές οδηγίες, τα περισσότερα δυσκολεύονται όταν πρόκειται για αφηρημένες έννοιες. Έτσι, αν το παιδί σας αντιλαμβάνεται γρήγορα την έννοια του φυσήματος, θεωρήστε το ως ιδιαίτερα ευφυές!

Αρχικά, ας κάνουμε εξάσκηση φυσώντας αέρα από το στόμα. Αγοράστε ένα μεγάλο παιχνίδι με φούσκες και ένα ραβδί και διδάξτε στο παιδί σας να φυσάει σαπουνόφουσκες. Δώστε έμφαση στο ήπιο σούφρωμα των χειλιών καθώς και στο φύσημα του αέρα καθώς θα απολαμβάνετε να παρακολουθείτε τον σχηματισμό των φυσαλίδων. (Λάβετε υπόψη ότι το μείγμα για σαπουνόφουσκες το οποίο θα στάζει από τις φυσαλίδες προκαλεί ένα ολισθηρό χάος, ώστε να είστε προνοητικοί και προσεκτικοί.) Ένα εναλλακτικό παιχνίδι είναι το “Κυνήγι Χαρτιού”. Αφήστε το παιδί σας να σκίσει λίγα κομμάτια χρωματισμένου χαρτιού. Σε ένα δάπεδο χωρίς μοκέτα, σηματοδοτήστε μια γραμμή εκκίνησης και τερματισμού με χαρτοταινία και προτρέψτε το παιδί σας να φυσάει κομμάτια χαρτιού από τη μία γραμμή στην άλλη ενώ είναι ξαπλωμένο με την κοιλιά. Αυτό το παιχνίδι είναι ιδανικό ακριβώς πριν από τον ύπνο!

Μόλις εμπεδωθεί η ιδέα του φυσήματος από το στόμα, ο επόμενος στόχος είναι το να φυσάει από τη μύτη. Μόνο τα μωρά των ελεφάντων γεννιούνται, πιστεύοντας ότι αυτή η συγκεκριμένη ικανότητα έχει νόημα.

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια είναι το “Φύσηξε το χαρτομάντηλο”. Πάρτε ένα χαρτομάντηλο. Βάλτε το παιδί σας να πάρει μια βαθιά εισπνοή και να σφίξει ταυτόχρονα τα δόντια του. Κρατήστε απαλά το δείκτη σας πάνω στα χείλη του, σαν να του δείχνετε να σωπάσει. Κρατήστε το χαρτομάντηλο μερικά εκατοστά μακριά από το πρόσωπό του και δείτε αν μπορεί να το μετακινήσει φυσώντας τον αέρα από τη μύτη του. Εάν το καταφέρει, κερδίζει. Μπορεί να το βοηθήσει το να κλείνει απαλά το ένα ρουθούνι και να φυσάει από μία πλευρά κάθε φορά. Αυτό φαίνεται να βοηθά μερικά παιδιά στο να αισθάνονται τον αέρα να κινείται μέσα από τη μύτη τους ενώ κρατούν το στόμα τους κλειστό, το οποίο είναι το κλειδί – και η πιο δύσκολα κατανοητή από τα παιδιά ιδέα.

Να είστε έτοιμοι να δώσετε πολλά χειροκροτήματα και ζητωκραυγές και ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια αυτών των παιχνιδιών, καθώς και υπενθυμίσεις για τη διατήρηση των σφιχτά κλειστών χειλιών, εισπνοή και εκπνοή μόνο από τη μύτη, κλπ.

Για τους ενήλικες, η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση είναι αυτό που μας κάνει να πετυχαίνουμε, και τα παιδιά δεν διαφέρουν. Η διαφορά για τα παιδιά είναι ότι αυτά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, οπότε σκεφτείτε με φαντασία και δημιουργικότητα, έχοντας στο μυαλό σας το συγκεκριμένο παιδί.

Πηγή: http://www.nasopure.com/category_s/1846.htm