Προς όλους όσοι αναπνέουν από το στόμα…. Γνωρίζατε ότι η αναπνοή μέσω του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικούς τρόπους αναπνοής που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος; Η βοήθεια ¨είναι καθοδόν¨ – πλύνετε τη μύτη σας! Η Βρετανική Εταιρεία Θωρακικής Υγείας μόλις δημοσίευσε μια μικρή αλλά εντυπωσιακή μελέτη η οποία υπογραμμίζει τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της ρινικής πλύσης σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα άσθματος.

Τα δύο τρίτα των ασθματικών υποφέρουν επίσης από ρινίτιδα (φλεγμονώδεις και ερεθισμένες ρινικές διόδους) η οποία προκαλεί ρινική συμφόρηση. Οι πάσχοντες από συμφόρηση εισπνέουν κρύο, ξηρό αέρα από το στόμα, ο οποίος προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος.

Μια μικρή ομάδα ασθενών με άσθμα στη Βρετανία πέρασε 3 μήνες πραγματοποιώντας καθημερινές ρινικές πλύσεις και παρουσίασε βελτίωση 60-80% τόσο των θωρακικών όσο και των ρινικών συμπτωμάτων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ρινική πλύση βοηθά στην εξάλειψη της ρινικής συμφόρησης, επιτρέποντας να αναπνέουν περισσότερη μέσω της μύτης και λιγότερο από το στόμα, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό πιο φυσιολογική αναπνοή.

334 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από άσθμα. Η ρινική πλύση είναι ασφαλής, εύκολη και φθηνή και θα μπορούσε να μετριάσει τις συνέπειες αυτής της πάθησης.

Καλή αναπνοή!