Οι γονείς συχνά ανησυχούν για την ικανότητα των παιδιών τους να ακούνε καλά. Αυτή η ανησυχία ξεπερνά την ‘επιλεκτική απώλεια ακοής’ με την οποία όλοι γελάμε – εκείνες τις στιγμές κατά τις οποίες το παιδί σας απλά επιλέγει να σας αγνοήσει. Η πραγματική απώλεια ακοής στα παιδιά δεν είναι αντικείμενο γέλιου∙ οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας και θλιβερές. Ακόμη και μία ήπια απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού σας στο να μιλήσει και να καταλάβει τη γλώσσα, μερικές φορές με συνέπειες οι οποίες διαρκούν μία ζωή.

Γνωρίζατε ότι τα αυτιά συνδέονται απευθείας με τη μύτη; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας ακοής στα παιδιά στην πραγματικότητα ξεκινά από τη μύτη. Ας εξηγήσουμε γιατί:

Για να κατανοήσουμε την απώλεια ακοής, βοηθάει να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του αυτιού. Υπάρχουν 3 μέρη στο αυτί: το εξωτερικό αυτί, το ενδιάμεσο και το εσωτερικό. Το εξωτερικό μέρος είναι το ακουστικό κανάλι. Είναι το μέρος που μπορούμε να δούμε, το μέρος που τα παιδιά αγαπούν να γεμίζουν με διάφορα αντικείμενα, και το μέρος που προσλαμβάνει τους ήχους που παράγονται εκτός του σώματος. Αυτό το ακουστικό κανάλι μεταφέρει τον ήχο σε μια λεπτή, ημιδιάφανη μεμβράνη που ονομάζεται τύμπανο. Ακριβώς στην άλλη πλευρά του τυμπάνου είναι το ενδιάμεσο μέρος του αυτιού, ένας θάλαμος γεμάτος με αέρα, ο οποίος περιέχει τρία μικροσκοπικά οστά, όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όταν το τύμπανο δονηθεί με τον ήχο που εισέρχεται από το ακουστικό κανάλι, μεταφέρει αυτές τις δονήσεις στα τρία μικροσκοπικά οστά του μέσου αυτιού. Για να ταξιδέψει ο ήχος καλά, το ενδιάμεσο μέρος του αυτιού πρέπει να αερίζεται σωστά και να διατηρεί την πίεση του αέρα σε ισορροπία, και για αυτό τον λόγο διαθέτει έναν στενό σωλήνα που το συνδέει με το πίσω μέρος της μύτης. Όταν το αυτί σας ‘βουλώνει’ με την αλλαγή υψομέτρου, πρόκειται για την ευσταχιανή σάλπιγγα η οποία εξισορροπεί το ενδιάμεσο αυτί για εσάς. Στη συνέχεια, αν όλα είναι καθαρά, τα τρία μικροσκοπικά οστά στο ενδιάμεσο τμήμα του αυτιού μεταφέρουν τις ηχητικές δονήσεις απευθείας στο εσωτερικό του αυτιού. Μέσα στο εσωτερικό αυτί βρίσκεται ο κοχλίας, όπου οι δονήσεις μεταφράζονται σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία προσλαμβάνονται από τα νεύρα και στέλνονται στον εγκέφαλο. Πολύ εκλεπτυσμένος σχεδιασμός!

Επομένως, αν το ακουστικό κανάλι είναι μπλοκαρισμένο, (με κάποιο ξένο σώμα, κερί ή υγρό) ο ήχος δεν μπορεί να φτάσει στο τύμπανο. Αν το τύμπανο είναι σπασμένο, ο ήχος δεν μπορεί να κάνει τα τρία μικρά οστά να δονηθούν στο μέσο αυτί. Αν το μέσο αυτί είναι γεμάτο με υγρό, και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μπλοκαρισμένη, τα τρία οστά αδυνατούν να δονηθούν, και ο ήχος δεν μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό αυτί ή στον κοχλία. Και αν ο κοχλίας λείπει ή δεν λειτουργεί, ο ήχος δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο. Κάθε τμήμα του αυτιού πρέπει να λειτουργεί σωστά για να υπάρχει καλή ακοή.

Στη σημερινή εποχή πολλά νεογέννητα υποβάλλονται σε εξετάσεις για την ακοή τους λίγο μετά τη γέννηση. Αυτού του είδους η εξέταση μπορεί να αποκλείσει συγγενή προβλήματα τα οποία συνήθως οφείλονται σε προβλήματα του κοχλία ή των νεύρων που συνδέουν τον κοχλία με τον εγκέφαλο. Τα εμφυτεύματα κοχλία έχουν επιτρέψει σε πολλά συγγενώς κωφά παιδιά να ακούσουν- ένα από τα θαύματα της σύγχρονης Ιατρικής. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας της ακοής στα παιδιά οφείλεται σε προβλήματα μετάδοσης του ήχου, και αυτά συνδέονται άμεσα με τη μύτη. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη και συχνά σχεδόν οριζόντια στα παιδιά, πολύ περισσότερο από ότι στους ενήλικες. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μπλοκαρισθεί ευκολότερα από καταστάσεις όπως διογκωμένοι αδένες και λοιμώξεις. Μέχρι η ευσταχιανή σάλπιγγα να αλλάξει σε μέγεθος και γωνία καθώς το παιδί μεγαλώνει, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα προβλήματα της ευσταχιανής σάλπιγγας. Σε αυτό το σημείο γίνεται ιδιαίτερα σημαντική η κατανόηση της λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Οποιοσδήποτε δυσκολεύεται να ‘ξεβουλώσει’ τα αυτιά του μετά από μία πτήση, ή έχει ρινική συμφόρηση λόγω κρυολογήματος με αποτέλεσμα να «βουλώνουν» τα αυτιά του, γνωρίζει την αίσθηση που οφείλεται σε δυσλειτουργία της ευσταχιακής σάλπιγγας. Τα παιδιά με χρόνια ρινική συμφόρηση αισθάνονται έτσι συνέχεια. Αυτά τα παιδιά νομίζουν ότι ο κόσμος ακούγεται συνέχεια σε χαμηλότερη ένταση και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν μπορούν να μιλήσουν καθαρά. Η αποσυμφόρηση και διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας επιτρέπει την εκκαθάριση του μέσου αυτιού και μπορεί να επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στον κόσμο ενός παιδιού.

Οπότε πως μπορούμε να καθαρίσουμε αυτόν τον μικρό σωλήνα (την ευσταχιανή σάλπιγγα) και να τον κρατήσουμε καθαρό; Οι πιο κοινές αιτίες δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Παραδοσιακά οι γιατροί συνταγογραφούν αντιϊσταμινικά φάρμακα για να «στεγνώσουν» τις εκκρίσεις και αποσυμφορητικά για να καθαρίσουν τις ρινικές διόδους. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των φαρμάκων μπορεί να αποτελούν πρόβλημα. Τα αντιϊσταμινικά έχουν την τάση να κάνουν τις εκκρίσεις πιο πηχτές, ώστε να παρατηρείται μειωμένη καταρροή, και εμφανίζουν κατασταλτικά αποτελέσματα που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών. Τα αποσυμφορητικά ενδέχεται να προκαλέσουν υπερκινητικότητα σε ορισμένα παιδιά, δυσκολεύοντας τον ύπνο τους. Κάποιες φορές αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα, όμως προτείνω μία αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής η οποία είναι ασφαλέστερη και συχνά πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα: τη ρινική πλύση με υπέρτονο ρυθμιστικό διάλυμα άλατος.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τη ρινική πλύση της μύτης τους με υπέρτονο διάλυμα άλατος ακόμη και από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Το υπέρτονο διάλυμα άλατος είναι ένα φυσικό αποσυμφορητικό. Δρα συρρικνώνοντας τις βλεννογόνους μεμβράνες, επιτρέποντας τη διάνοιξη και παροχέτευση της μικρής ευσταχιανής σάλπιγγας. Η τακτική πλύση της μύτης με υπέρτονο διάλυμα άλατος θα βοηθήσει το μέσο αυτί να διατηρηθεί ανοιχτό και υγιές. Επιπλέον, οι συστηματικές πλύσεις θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και αλλεργιών κρατώντας το ρινικό φίλτρο του παιδιού σας καθαρό και απαλλαγμένο από σωματίδια. Η ρινική πλύση δεν πονάει, και όταν τα παιδιά μάθουν την τεχνική, αρχίζουν να ρωτούν από μόνα τους εάν μπορούν να κάνουν πλύση όταν βουλώνει η μύτη τους. Γνωρίζουν τι τα κάνει να νιώθουν καλά!

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα ρινικής πλύσης που είναι σχεδιασμένο για την ασφάλεια των παιδιών. Το σύστημα ρινικής πλύσης Nasopure σχεδιάστηκε από παιδίατρο ειδικά για τα παιδιά και για τα προβλήματα της μύτης τους. Η Δρ Hana έχει ασχοληθεί επί χρόνια με τη θεραπεία παιδιών με προβλήματα στα αυτιά και τη μύτη. Όταν συνειδητοποίησε τα ωφέλη της ρινικής πλύσης ανέπτυξε το Nasopure για τους δικούς της ασθενείς και τους γονείς τους. Πλέον ασθενείς σε πολλά μέρη του κόσμου χρησιμοποιούν το Nasopure αντί φαρμάκων για τη ρινική υγεία του παιδιού τους.

Η μικρή Molly ήταν ένα από αυτά τα παιδιά. Η μητέρα της την πήγε στο γιατρό όταν ήταν πέντε ετών επειδή η δασκάλα στο νηπιαγωγείο της ανέφερε ότι η Molly δεν πρόσεχε στην τάξη. Η Molly ήταν ένα κορίτσι που συχνά ανέπνεε από το στόμα και είχε περάσει αρκετές ωτίτιδες ως μωρό, επομένως η μητέρα της ήθελε να σιγουρευτεί ότι η Molly μπορούσε να ακούσει τη δασκάλα της. Ένας γρήγορος έλεγχος στο ιατρείο έδειξε μια ‘αποφρακτική απώλεια ακοής’. Η μητέρα της ήθελε να αποφύγει τα φάρμακα όσο ήταν δυνατόν, επομένως συμφώνησε να δοκιμάσει τη ρινική πλύση. Με το μπουκάλι του Nasopure, η Δρ Hana ήταν σε θέση να διδάξει εύκολα τόσο στη Molly όσο και στη μητέρα της τη σωστή τεχνική. Σύντομα η Molly ‘πλενόταν’ σαν επαγγελματίας, και δυο εβδομάδες αργότερα επαναλήφθηκε το τέστ ακοής που ήταν φυσιολογικό. Η Molly τα πηγαίνει καλά στο νηπιαγωγείο και αγαπά να πλένει τη μύτη της κάθε μέρα. Λέει ότι κάνει την μύτη της ευτυχισμένη!

Η ακοή είναι ένα από τα πιο σημαντικά «παράθυρα» στον κόσμο του παιδιού. Μέσω της καλής ακοής το παιδί μαθαίνει τις γλωσσικές δεξιότητες και αξιολογεί τον γύρω κόσμο. Εάν ανησυχείτε για την ικανότητα του παιδιού σας να ακούει καλά, μιλήστε στο γιατρό σας. Εάν το πρόβλημα οφείλεται σε χρόνια συμφόρηση ή μολύνσεις, ρωτήστε για τη ρινική πλύση. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή του παιδιού σας.

Πηγή: http://www.nasopure.com/category_s/1862.htm